DAP Feniks

Services Dierenartsenpraktijk Feniks BVBA - Tervuren

Vaccinaties

Door te vaccineren kan u veel dierenleed voorkomen. U beschermt niet alleen uw eigen huisdier, maar u maakt ook het leven van de dieren bij u in de buurt een stuk veiliger.

Daarnaast is vaccineren verplicht als uw dier mee op een camping gaat of u vergezelt naar de Ardennen of het buitenland. Voor sommige landen zijn de invoervoorwaarden erg uitgebreid. Het protocol kan meer dan een half jaar in beslag nemen. Informeer op tijd bij de dierenarts of bij de desbetreffende ambassade.

Honden:

Een pup krijgt zijn eerste algemene vaccin best op 6-8 weken. Ideaal is een eerste spuitje op 6 weken en een tweede op 9 weken. Met deze twee eerste inentingen zijn pups nog niet volledig beschermd. Honden hebben zeker een vaccin nodig op 12 weken ouderdom.

Een hond die op plaatsen komt waar veel honden samen zijn, zoals de hondenschool en een kennel, heeft ook een vaccin tegen kennelhoest nodig.

Een laatste belangrijk vaccin bij honden is hondsdolheid.  Deze inenting is wettelijk verplicht op campings ten zuiden van Samber en Maas en in het buitenland.

Katten:

Om een klein katje optimaal te beschermen tegen besmettelijke ziektes, wordt het best op 9 weken en op 12 weken gevaccineerd. Ook voor katten is bescherming tegen hondsdolheid noodzakelijk als het dier mee op campings gaat en als u het meeneemt naar de Ardennen of naar het buitenland.

Konijnen:

Een konijn is best gevaccineerd tegen virale hemorrhagische ziekte en myxomatose. Inenting tegen myxomatose kan vanaf de leeftijd van 4 weken. Dit vaccin wordt 2 keer gegeven met 6 weken tussen beide inentingen. Samen met het herhalingsvaccin tegen myxomatose kan ingeënt worden tegen virale hemorrhagische ziekte.

Meestal is daarna een onderhoudsinenting om de 6 maanden voldoende.

Inenting tegen hondsdolheid is niet verplicht voor konijnen.

Fretten:

Om een fret zo goed mogelijk te beschermen kan met vaccinatie begonnen worden op 6-8 weken. Herhalingsinentingen worden gegeven op 10-12 weken en op 14-16 weken en daarna elk jaar. Vaccinatie tegen hondsdolheid kan gebeuren vanaf 12 weken.

Om meer te weten over de ziektes waartegen ingeënt wordt, zie Details vaccinaties.

Terug naar Services overzicht.