DAP Feniks

Services Dierenartsenpraktijk Feniks BVBA - Tervuren

Tandverzorging

Ook dieren hebben tanden

Hoe zouden mensentanden er uitzien indien ze niet elke dag zouden gepoetst worden? Hetzelfde geldt voor de tanden van huisdieren. Regelmatige tandverzorging is een belangrijke factor in de gezondheid van gezelschapsdieren.

Tandproblemen behoren tot de meest voorkomende aandoeningen waar dierenartsen tegenwoordig mee te maken krijgen. Het probleem begint wanneer tandplak en tandsteen gevormd worden op de tanden. In tandplak huizen kiemen die kunnen binnendringen in de tanden, het tandvlees en de kaken. Dit kan zelfs resulteren in het uitvallen van de tanden. De kiemen kunnen bovendien ook terechtkomen in het bloed en zo de lever, de nieren, het hart,… aantasten.

Tekenen van slechte mondhygiëne


Tandverzorging thuis

De tanden van een huisdier poetsen is niet moeilijk en kost niet veel tijd. De eerste vereiste voor de tandverzorging is een geschikt rustig moment vinden.

De tandverzorging moet geleidelijk opgebouwd worden. De eerste dagen wordt er gewoon rustig gedurende een paar minuten over de buitenkant gevreven van het dier zijn wangen terwijl het op een normale manier vasthouden wordt. Na elke behandeling krijgt het dier een beloning zodat het de tandverzorging met iets aangenaams associeert.

Als het dier de vorige stap aanvaardt een klein beetje tandpasta op de vinger nemen en laten proeven. De smaak van de tandpasta wordt meestal als lekker ervaren, zodat het dier de tandpasta als een beloning gaat zien. Een beetje tandpasta op de vinger doen en daarmee de tanden van de hond of kat poetsen.

Dan is het tijd om een tandenborstel te introduceren. Een klein beetje tandpasta op de tandenborstel doen. De lip van het huisdier zachtjes omhoog trekken en de tandenborstel tegen een boventand plaatsen. Deze ene tand en het nabijgelegen tandvlees met een langzame cirkelvormige beweging poetsen.

Geleidelijk meer en meer tanden poetsen. Vermeerder zo langzaam vermeerderen dat het dier de tandverzorging aangenaam blijft vinden. Het einddoel is elke kant ongeveer 30 seconden te poetsen. Het dier na elke tandverzorgingssessie belonen.

Terug naar Services overzicht.