DAP Feniks

Services Dierenartsenpraktijk Feniks BVBA - Tervuren

Voeding bij overgewicht

Wat is overgewicht?

Een dier heeft overgewicht als zijn gewicht het ideale gewicht met 15 procent of meer overschrijdt. Overgewicht komt heel vaak voor. Volgens schattingen zou 44 procent van alle honden en minimum 14 procent van de katten te veel wegen. Overgewicht komt meer voor bij vrouwtjes dan bij mannetjes. Het komt ook meer voor bij gesteriliseerde of gecastreerde huisdieren.

Tekenen van overgewicht

Bij twijfelt of een huisdier aan overgewicht lijdt, is de meest gemakkelijke manier om het gewicht te evalueren de hoeveelheid vet op de ribben te palperen. Plaats hiervoor je handen op de ribben. Als ze gemakkelijk voelbaar zijn, is dat een aanwijzing dat uw dier een normaal gewicht heeft. Als er vet zit tussen de huid en de ribben, of als de ribben moeilijk te voelen zijn, weegt het dier waarschijnlijk te veel. Als de ribben niet voelbaar zijn, heeft het dier overgewicht.

Sommige gezelschapsdieren, vooral katten, hebben niet veel vet op de ribben, maar stapelen het vet op in hun buik: ze hebben een hangbuik.

Het is niet altijd gemakkelijk te oordelen over het gewicht van een dier. Laat het definitieve oordeel daarom altijd over aan een dierenarts.

Gezondheidsproblemen bij overgewicht

Dieren met overgewicht hebben een grotere kans op skelet- en hartproblemen, suikerziekte en moeilijke voortplanting.

Het risico bij anesthesie en chirurgie is groter bij obese dieren.

De meeste studies tonen aan dat zowel mensen als dieren minder lang zouden leven als ze overgewicht vertonen.

Behandeling

De behandeling van overgewicht zonder directe complicaties bestaat erin minder calorieën op te nemen en meer calorieën te verbruiken. Door een weinig energierijke voeding te geven, kan een obees dier hetzelfde volume eten blijven consumeren. Op die manier heeft het dier een volle maag en wordt het hongergevoel op een natuurlijke manier onderdrukt.

Een tweede onderdeel van de behandeling van obese dieren, is de activiteit opdrijven. Daarbij moet men geleidelijk opbouwen. Bij sommige dieren moet men oppassen dat men ze niet oververmoeit. Volg hiervoor het advies van je dierenarts.

Bij het behandelen van een gewichtsprobleem is het belangrijk een doel voorop te stellen en regelmatig het dier te wegen zodat de vooruitgang kan ingeschat worden. Nadat het gewichtsprobleem overwonnen is, moet op gerichte tijdstippen het gewicht van het dier gecontroleerd worden.

Gewichtsverlies zal zowel het uitzicht van een dier als zijn gezondheid ten goede komen en daardoor geeft u het huisdier de beste kansen op een lang en gelukkig leven.

Terug naar Services overzicht.